Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.
2012 | 2009
csfd  imdb  kinobox
US premiéra: 13.11.2009
CZ premiéra: 12.11.2009
režie: Roland Emmerich
hrají: John Cusack, Amanda Peet, Thandie Newton, Danny Glover, Woody Harrelson

2012: Trailer 2


HODNOCENÍ REDAKCE
HODNOCENÍ ČTENÁŘŮ
VAŠE HODNOCENÍ
Cival

Jak vtěsnat pět minut nezřízené destrukce do minuty a půl a přitom ukázat víceméně všechno podstatné? Druhý a pravděpodobně i finální trailer k apokalyptickému masakru 2012 ukazuje kudy na to. V pozadí vibruje těžkotonážní zvuková kulisa, která udává rytmus, v jakém se budou z garáží sypat auta a jak často je bude prokládat vyděšený kukuč šťabajzny Amandy Peet. Do audiostopy se přimíchávají skřeky umírajících lidí (žádného z nich samozřejmě neuvidíte), přidává se vytrvale na intenzitě, až se letadlo našich šťastných hrdinů o tuhle abstraktní plochu plnou zmaru může bezmála opírat. Pro znalce předchozího pětiminutového klipu nic nového, ale za to můžeme být spíš vděční, protože nás v kině aspoň potká pár nových kulervoucích záběrů. Snad. Doufejme. Neradno si vyplýtvat všechny estrádní výstupy najednou. "Cameo" Arnolda Schwarzeneggera už nám do kina nezůstane (přesto díky za něj), ale jinak by toho mohlo být poměrně dost. Dobře víme, že do kytek jdou všechny země, bez ohledu na geografickou polohu nebo víru, přitom jsme si z blízka prohlídli jen zkázu Los Angeles. Rychle sem s tím zbytkem…

2012: Japonský trailer


HODNOCENÍ REDAKCE
HODNOCENÍ ČTENÁŘŮ
VAŠE HODNOCENÍ
Cival

Mustr se nějak převratně nemění. Nejdřív přišla menší varování, katastrofy ze zemí tak bezpečně vzdálených, že z nich známe jen sochy a architektonické památky. Jenže pak se trikaři od Rolanda Emmericha namíchli a na několik tahů zpustošili celý svět. Japonci se o katastrofě roku 2012 nejspíš chtějí dozvědět v co nejširším měřítku, a tak do „své“ upoutávky významněji zakomponovali jednak pohyby planet, ale i vzdechy hlavních postav a více záběrů z finálního úniku před katastrofou prostřednictvím speciálních záchranných lodí, jež stihla prozřetelně postavit (americká?) vláda. Opájení se digitální katastrofou tentokrát není tak okázalé, letecká prohlídka po absolutní zkáze je zredukována na pár fragmentů a závěrečnou tečku (ovšem letadlová loď John F. Kennedy masakrující Bílý dům ukázku doťukávala přeci jen impozantnějším způsobem). Podobně jako v případě Drtivého dopadu i tady už z traileru odtušíte, která postava se dožije závěrečných titulků, která se bude balit ve dvacáté minutě a kdo to schytá až na poslední chvíli, kdy se už obloha zatáhne a začnou se odstřelovat poslední lidičkové. Jsou to však stále jen detaily lemující jedinou zásadní informaci: Podívaná to bude možná tupá, leč svým měřítkem impozantní! Dnes boduje víc díky rytmickému střihu a bez ustání burácejícím chorálům.

2012: International Trailer


HODNOCENÍ REDAKCE
HODNOCENÍ ČTENÁŘŮ
VAŠE HODNOCENÍ
k0C0UR

Emmerich se nezastaví před ničím! A proč taky, když má v zádech takový rozpočet a hereckou tlupu, která slintá po každém jeho režisérském gestu. Aneb kdo z Hollywoodu by nechtěl stát pod bořícími se mrakodrapy, vybuchujícími sopkami a obřími vlnami, které se řítí na Bílý dům? Když už se to nestane doopravdy (kdo si vsadí na předpověď? :), aspoň se o tom bude dobře vyprávět dětem. Pro trailerové hladovce, kteří neměli tu čest stát se zámořskými hvězdami, tady zbývá aspoň skrumáž pixelů, která nás podruhé v horizontu několika hodin oblažuje gejzírem audiovizuální vjemů a opětovně stvrzuje, že většího megalomana než Emmericha jsme tu nikdy neměli (a možná ani mít nebudeme… svět končí už brzy ;). Hrst nových záběrů vetkaná do zbrusu nového sestřihu (s výrazně pomalejší a jiným způsobem chutnou skladbou) nese nálepku International trailer a přikazuje všem bezvěrcům, aby se pevně chytli svých modlitebních knížek (nebo aspoň peněženek). Masáž číslo dvě nenastupuje s takovou vervou a silou jako její mladší sestřička, její prezentace je ale i tak bombastická a posunuje kvantitativní měřítka daleko za horizont toho, co jsme schopni určit jako „normální“. Takhle rozhodně „normální“ nevypadá, tudíž je téměř jisté, že nás 2012 hodlá v kinech rozšmelcovat napadrť absolutně a totálně. Proč ne. A jestli u toho padne Bílý dům – proč ne podruhé. Odpočinkových trikových orgií na úkor kvalitní scenáristické práce (nikdo z nás zřejmě nepochybuje, že obsahově se z toho vyloupne čirá demence s přesahem k rodinným hodnotám) není nikdy dost. Jen houšť.

2012: Trailer


HODNOCENÍ REDAKCE
HODNOCENÍ ČTENÁŘŮ
VAŠE HODNOCENÍ
Cival

Destrukcéééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééé!

Aneb když jedno slovo řekne víc než tisíc trailerových popisků. Rolanda Emmericha vystihuje už pěkných pár let - jenže tenhle chlapík (kterého by už fakt měli dotáhnout k tomu psychonalytikovi) pořád točí způsobem „posledně to bylo fajn, ale moc moc chci, aby můj příští film byl zase o řád větší“. A nejen v kontextu Dne nezávislosti, Godzilly nebo Dne poté, prostě nej na celém světě. Což v éře Transformerů nebo nových Star Wars není vůbec snadné. Emmerich se proto rozhodl jít nejdál, co to jde, a zpustošit rovnou celou zeměkouli. Pozve vás na vyhlídkový let po čiré zkáze. Napravo vidíte miliony topících se chudáků, nalevo si všimněte statisíců mrtvol pod bortícím se mrakodrapem. Pozor, tady vám málem unikl hromadný masakr věřících. A ano, to spálení dvou tří velkoměst taky nebylo úplně marné... a tak pořád dokola, dokud John Cusack nezachrání svoji rodinu a prezident Danny Glover nepronese svůj závěrečný proslov. Zkrátka, primitivní, ale průzračně čitelný popcorn, jehož symbolem je právě Emmerich. Připomíná nám, že kinematografie vždycky ukazovala na plátně nemožné, zhmotňovala naše nejzažší fantazie. Jde je naplňovat buď budováním něčeho nového (zdravíme Jamese Camerona) - nebo masivní demolicí toho stávajícího, tak jako v případě Emmericha. Postup trapně jednoduchý, ale pořád zabírá, protože znovu avizuje stamiliony na tržbách a roztáčí kolotoč hlášek typu „Bay je takhle malej“ a „kam se hrabe McG“ („Sommers je chudák“ psát ani nemusíme). Koho teď zajímá, že smršť asteroidů a vln může v celovečerní stopáži zase nudit? Hlavně že Země zrovna trpí a při tom září pastelovými barvičkami, jak z bayovských hodin výtvarné výchovy. Zatím je rozhodující, že je to masivní, bouchá to, řvou do toho ty nejmohutnější chorály všech dob a v nečekaně vyspělém CGI to celé jen mile lechtá po zorničkách. Kdo je proti, ten by si měl vzpomenout, že Stevena Sodebergha dávají kdyžtak ve vedlejším kinosále.

MZ SKALPEL K PŘEČTENÍ ZDE!

2012: Teaser


HODNOCENÍ REDAKCE
HODNOCENÍ ČTENÁŘŮ
VAŠE HODNOCENÍ
Cival

Už tu pěkně dlouho nebyl. Kdo? Přeci křišťálově čistý oznamovací teaser. Anonce jako ze žurnálu, která dávno před skončením natáčení avizuje monumentální podívanou. Znovu za ní stojí Roland Emmerich. Své megalomanské choutky naposledy ukojil teprve nedávno, v rozpačité pravěké báchorce 10000 př.n.l. Ta příliš neuspěla, takže brzký pokus o nápravu musí být vítán. Emmerich nechce riskovat a páchá to, co je mu nejvlastnější - bude ničit! Potápět, pálit, odfoukávat, prostě likvidovat a destruovat na sto deset způsobů. Vydatná pomoc pixelů vypadá v prvním teaseru poněkud nedotaženě, co ale taky čekat rok před premiérou, navíc u záběrů, které se do finální verze vůbec nemusejí vejít. Co by tam také dělaly? S mnichy se za těch pět sekund beztak nikdo nesblíží a Emmerich by musel v kině složitě vysvětlovat, jak může z velehor stékat voda. Že by prasklo čerpadlo na Třech soutěskách a omylem vycákalo vodu o pár tisíc metrů nahoru? Spadne snad na filmové plátno další meteorit a zvedne hladinu všech moří tak, že Emmerichovo trademarkové zničení New Yorku pod vodou ani neuvidíme? Anebo snad... pláče Bůh? Ví bůh. Nedotažený teaser, který jen tak prosviští kolem, každopádně slibuje trikové orgie nebývalého kalibru. Mayský kalendář byl vždycky svině, vygooglujte si ho dřív než vám před barák naloží dvě tornáda a kroupy o velikosti Škodovky. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace