Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.
10000 př. n. l. | 10,000 B.C. | 2008
csfd  imdb  kinobox
US premiéra: 07.03.2008
CZ premiéra: 13.03.2008
režie: Roland Emmerich
hrají: Camilla Belle, Omar Sharif, Steven Strait, Cliff Curtis

10000 př. n. l.: Trailer 2


HODNOCENÍ REDAKCE
HODNOCENÍ ČTENÁŘŮ
VAŠE HODNOCENÍ
Cival

Třikrát v posledních dnech jsem na různých místech internetu četl větu „na 10000 př.n.l. se vlastně moc netěším“. Roland Emmerich to určitě ví. Jeho hypermoderní výprava do pravěku (ne, opravdu to není protimluv) nevévodí žádnému přehledu nejočekávanějších filmů, nebuduje okolo sebe armádu dychtivých fanoušků a nezavařuje kalkulačky kasovních prognostiků. Kdyby z té megapodívané, která v podstatě neví, koho oslovuje, vzešel propadák nikdo by se nemohl vyloženě divit. Jenže, je to, sakra, Roland Emmerich, chlápek, pro nějž není nic dost velkolepé - ani Godzilla a lítající talíře o rozměrech Manhattanu -, úspěšný režisér, kterého producenti prostě musí pro jeho výnosnost milovat. I proto si na nás tvůrci chystají ještě jeden tvrdý úder, v němž se prodává to nejatraktivnější: Áno, akce a ohromné trikové orgie. Stopáž posledního traileru se stlačuje na minutu a není v něm ani slovo o příběhu. Srozumitelnější vzkaz ve stylu „kašlete na zápletku, jen se kochejte“ jsme ani dostat nemohli, a to i bez ohledu na zuřivou akční koláž, která se prožene vaším počítačem. Pravěk má najednou větší grády. Přináší více akce, slíbí více eye-candy momentů i spekulací o kvalitě triků. Ale hlavně pobaví – jak ždímáním adrenalinu, tak i „what-the-fuck“ scénami s mamuty plenícími dávnověké staveniště. Otázka dne zní: Máte rádi velké, hlučné a hrozně blbé bijáky?

10000 př. n. l.: Trailer


HODNOCENÍ REDAKCE
HODNOCENÍ ČTENÁŘŮ
VAŠE HODNOCENÍ
st39.6

Jako by nás Emmerich záměrně podváděl. Plnohodnotný trailer totiž mlží skoro stejně, jako superrychlý teaser. Zatímco u něj se horlivě debatovalo o fyziologickém rozvržení mamutího těla (ehm, prosím?...), tady asi budete vrtět hlavou nad spoustou jinýh věcí. Naši deset tisíc let staří dědové samozřejmě mluví anglicky (patriota v sobě Emmerich nezapře nikdy), jen aby se trochu přidalo na autentičnosti, blábolí prapodivným přízvukem. Ale koho zajímá autentičnost, zvlášť když Emmerich posílá mamuty brouzdat písečné duny a stavět pyramidy. I já, oblíbený odstrašující případ naší dějepisářky, vím, že tady něco není v pořádku. Roland si prostě mele tu svojí, učebnice ani včerejší vykopávky (je mi jasné, že o nich zase začnete mluvit), ho zjevně nezajímají. A to je dobře. U tohohle filmu se totiž budeme bavit víc, než u nějakých historických úvah o velikosti pštrosa před Jurou. Jedničky a nuly tu jasně převažují nad analogem, spousta mamutů má ještě větší spoustu chlupů, kterou honí menší spousta digitálních panďuláků. Z nového traileru se krom toho nedozvíte skoro nic. Navrch se přidá ještě kostra příběhu, po níž se prochází divný hipík s cool dredy a všechno se to zase schová pod nezdravě rychlý střih. Tím Emmerich dosáhl přesně toho, co od traileru požaduje každý režisér - chceme vidět víc! Tolik digitálních zvířátek totiž nebude ani v druhém Madagascaru a taková popcornová zábava nás možná nečeká ani u nových komiksových adaptací. Nechte si proto ten ironický úsměv pro někoho jiného, tady se na vážnou strunu brnkat nebude.

10000 př. n. l.: Teaser


HODNOCENÍ REDAKCE
HODNOCENÍ ČTENÁŘŮ
VAŠE HODNOCENÍ
st39.6

Na to co bylo kolem první ukázky na Emmerichovu velkolepou podívanou humbuku (teaser na teaser se jen tak nevidí) žádná sláva. V té rychlosti toho divák moc postřehnout nestačí - tady nějaký šavlozubý tygr, támhle hromada chlupatých slonů, někde pod jejich nohama běhají zárodky člověka; desetitisícovka v téhle změti vypadá děsně draze a věřím, že Roland dostal peněz jak želez. Hromada velkolepých obrazů "naklepaná" za sebou jak nejrychleji to jde je ale i přes svou opulentní vizuální stránku emociálně naprosto vyprázdněná. Teaser nám krom toho, že před deseti tisíci lety neměli elektřinu a že mamutů tehdá bylo vážně hodně, moc nepoví, a tak za sebou zanechá jen nehmatatelný pocit, že podívaná to asi bude megalomanská a mňamková. Pod tou hromadou digitálních chlupů se skrývá hlavně neosobitý náhled do minulosti, jenž by bez velké výpravy a digitálních zvířátek neobstál ani jako průměrný dokument pro základní školy. Ale i přesto chci Rolandovi dát šanci. Je to spíš chyba ukázky (připomíná teaser na Gibsonova mayského Ramba), která se víc než na příběh snaží lákat na hlavní hollywoodské prodejní artikly (láska, dobrodružství, nenávist...) a zapomíná při tom zmínit, co že to Emmerich vlastně točí. A to je škoda. Co jsem v těch pár krátkých okamžicích viděl, vypadalo přinejmenším kvůli množství jedniček a nul velkoryse. Teaser to ale zabíjí průměrnou střihovou oťukávačkou. Doufejme tedy v lepší trailerové zítřky.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace